حسابداری دولتی
حسابداری دولتی بخشی جدایی ناپذیر سازمانها در امور بودجه و روند اظهارنامههای مالیاتی است و هر شرکت به حداقل یک حسابدار دولتی برای این امور نیاز دارد. هدف اصلی از اجرای این فرآیندها، برنامه ریزی و تصمیم گیری در مورد کنترل بودجه است. در طی این فرآیند، اطلاعات مالی تمام وزارتخانه ها، موسسات دولتی و … جمع آوری، طبقه بندی، پردازش و گزارش می شوند تا تصمیم گیری های مالی و برنامه های مصوب بودجه سالانه به خوبی مدیریت شود.
در واقع هدف اصلی از حسابداری دولتی، کمک به تصمیمگیری و برنامهریزی برای بودجه دولتی و اجرای برنامههای مد نظر است. بنابراین براساس اطلاعات مالی که تحت عنوان حسابداری دولتی از تمام سازمانها و وزارتخانههای دولتی جمعآوری، طبقهبندی و تحلیل میشوند، بودجه سالانه برای اجرایی کردن برنامههای موسسات دولتی تعیین و اختصاص داده میشود. همچنین، حسابداری دولتی به قضاوت آگاهانه مردم از عملکرد دولت و توانایی آن در اجرای مسئولیتهای خود کمک میکند.
استفاده کنندگان حسابداری دولتی
- مسولین برنامه ریز
- وزیر یا رئیس موسسه دولتی
- مدیران سطوح میانی
- بازرسان و حسابرسان داخلی
- هیات دولت
- مجلس نمایندگان
- حسابرسان مستقل
- مردم
با نگاه کوتاه به آگهی های استخدام حسابدار دولتی می توان فهمید که دقیقا چه ادارات و شرکت هایی به دنبال شما هستند. مهم این است که بتوانید مهارت ها و رزومه مورد نیاز این ادارات را داشته باشید. بدون داشتن رزومه موفق و تسلط روی مفاهیم پیش نیاز حسابداری، نمی توانید انتظار رشد در این شغل را داشته باشید.
مبنای حسابداری دولتی
در حسابداری، زمانی که درآمد و هزینهها را شناسایی و در دفاتر مالی و حسابداری ثبت میکنند را با عنوان مبنای حسابداری بیان میکنند. در این بخش انواع مبنای حسابداری دولتی را توضیح میدهیم.
- مبنای نقدی کامل
- مبنای تعهدی کامل
- مبنای نیمه تعهدی
- مبنای نقدی تعدیل شده
- مبنای تعهدی تعدیلشده
انواع تنخواه گردان در حسابداری دولتی
تا اینجا با تعریف آموزش حسابداری دولتی و انواع شرکتهای دولتی آشنا شدیم. در کنار آشنایی با مبنای حسابداری لازم است انواع تنخواهگردان در حسابداری دولتی را نیز بدانیم تا بتوانیم به درک درستتری از حسابداری دولتی برسیم. به همین دلیل در ادامه انواع تنخواهگردان تعریف شده در حسابداری دولتی را نام میبریم.
- تنخواهگردان پرداخت
- تنخواهگردان خزانه
- تنخواهگردان حسابداری
- تنخواهگردان استان
- تنخواهگردان ردسپرده
اهداف حسابداری دولتی چیست؟
حسابداری دولتی اهداف خاصی را در تمامی دولتها مدنظر دارد. یکی از نشانههای وجود یک سیستم مالی مناسب در بخش دولتی، رسیدن به همین اهداف است. اکثر این اهداف مرتبط با بودجه مصوب هر ساله است و همچنین حفظ و مدیریت مناسب منابع عمومی کشور است که به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- ایجاد سیستم مناسب برای کنترل درآمدها و سایر دریافتیهای دولت
- کنترل فعالیت کارکنان دولت در امور مالی
- ایجاد روشهای مناسب برای کنترل و مدیریت اموال دولتی
- امکان کنترل بر نحوه اجرای طرحها و فعالیتهای دولت
- اعمال کنترل بر هزینههای جاری و هزینههای سرمایهای
- امکان برقراری روشهای مناسب برای کنترل وجوه نقد، اسناد و اوراق بهادار
- قابل استناد و اعتماد بودن اسناد و اطلاعات مالی دولتی
- تبعیت از قوانین و مقررات مالی و بودجهای مختلف
رشته حسابداری گرایش دولتی را می توانید در اکثر دانشگاه های جامع علمی و کاربردی آموزش ببینید. گذراندن دوره های تخصصی آموزشگاه ها و موسسات حسابداری هم می تواند برای یاد گرفتن حسابداری دولتی مفید باشد.