حسابداری صنعتی چیست؟
حسابداری صنعتی یک از شاخه های حسابداری است و محاسبه بهای تمام شده کالا ها و محصولات از وظایف حسابداران صنعتی می باشد. کنترل و مدیریت هزینه ها و در مواقع لزوم گرفتن تصمیماتی برای کاهش هزینه های اضافه و افزایش سود شرکت در رشته حسابداری صنعتی بسیار اهمیت دارد. از حسابداری صنعتی برای کاهش هزینه ها برای ساخت کالا و قیمت گذاری مناسب روی محصولات تولید شده و کنترل موجودی استفاده گسترده ای میشود. کاربرد حسابداری صنعتی کمک میکند تا با برآورد هرینه های تولید محصولات گام مثبتی در جهت پیشرفت شرکت های تولیدی برداشته شود.
همان طور که به آن اشاره کردیم حسابداری صنعتی یکی از پرکاربردترین زیرشاخه های حسابداری است که در ایران هم بازار کار خوبی داشته و اگر بتوانید در این حوزه آموزش ببینید میتوانید به خوبی کسب درآمد کنید. کاهش هزینه ها، کنترل موجودی کالا ها یا محصولات، گرفتن تصمیم های دقیق برای قیمت گذاری محصولات از کاربرد هایی هستند که ارزیابی آنها برای شرکت ها بسیار کمک کننده می باشد. در عرصه تولید و پیشرفت شرکت های تولیدی انجام اقداماتی مانند تجزیه و تحلیل، پیش بینی و برآورد هزینه ها بسیار حیاتی است و شرکت ها باید همیشه آماری دقیق از بهای تمام شده مواد اولیه محصولات خود داشته باشند تا در هنگام تولید محصولات بتوانند تصمیماتی درست و دقیق بگیرند. در واقع میتوان در تعریف حسابداری صنعتی گفت که این رشته یا بهای تمام شده زیر شاخه ای از رشته حسابدرای مدیریت هستند که با به کارگیری آن ها در سود آوری مجموعه نقش موثری داشت.
وظایف حسابداری صنعتی چیست؟
در کل می توان گفت در حسابداری صنعتی منظور طبقه بندی هزینه ها بر اساس ارتباط آن ها با تولید محصول است. آن چه در حسابداری صنعتی بسیار مهم است مدیریت هزینه ها و کاهش آن تا سطح معقول با هدف افزایش سود شرکت است.
یعنی، شاخه ای از حسابداری که وظیفه جمع آوری، طبقه بندی، تجزیه و تحلیل، تلخیص و تسهیم عوامل هزینه، محاسبه بهای تمام شده محصولات و خدمات را به عهده دارد در واقع همان حسابداری صنعتی یا اصطلاحا حسابداری بهای تمام شده است.
- کمک و مشارکت در ایجاد و اجرای برنامه ها و بودجه ها
- فراهم نمودن اطلاعات جهت مدیریت به منظور تصمیم گیری نسبت به انتخاب یک راه حل موجود
- ایجاد کردن راه ها و شیوه هایی که اعمال کنترل را میسر می کند و در صورت امکان کاهش هزینه ها
- تعیین کردن ارزش موجودی به منظور هزینه یابی و قیمت گذاری آن و کنترل در فرصت های مناسب
- تعیین هزینه ها و سود برای یک دوره حسابداری
- جوابگویی به حسابرسان سازمان و مراجع دولتی
- همکاری و ایجاد هماهنگی لازم با دایره حسابداری مالی
- سرپرستی کارکنان دوایر حسابداری مالی
کاربرد حسابداری صنعتی چیست؟
با استفاده از علم حسابداری مدیران قیمت تولیدات را حساب میکنند و بهای مواد اولیه، دستمزد ها و دیگر هزینه ها را کنترل و بررسی میکنند.
مثلا فرض کنید اگر مدیری قصد تغییر محصول خود را داشته باشد، باید اطلاعات دقیقی از هزینه ها و تولید محصول داشته باشد تا بتواند تصمیم درستی بگیرد.
حسابداری صنعتی همان گونه که از اسمش پیداست در ارتباط با صنعت و موسسات تولیدی کاربرد دارد. به همین دلیل هم بسیار مورد توجه مدیریت است و می توانید در کنار حسابداری مدیریت بسیار کارآمد باشد.
روش های حسابداری صنعتی
روش ها حسابداری صنعتی در زیر آمده است:
- هزینه یابی جذبی
- هزینه یابی مستقیم
- هزینه یابی براوردی یا تخمینی
- هزینه یابی سفارش کار
- هزینه یابی مراحل تولید یا مرحله ای
- هزینه یابی استاندارد
- هزینه یابی بر مبنای فعالیت
روش های هزینه یابی در حسابداری صنعتی جهت محسابه بهای تمام شده محصول به کار برده میشود. سیستم های هزینه یابی شامل سیستم هزینه بهای سفارشات و سیستم هزینه یابی مرحله ای میباشد. روش های هزینه یابی که جهت اجرای سیستم های هزینه یابی مورد استفاده قرار میگیرند شامل روش های هزینه یابی واقعی، هزینه یابی نرمال و هزینه یابی استاندارد میباشد.
پیش نیاز ورود به حسابداری صنعتی
حسابداری صنعتی یکی از سخت ترین، مهمترین و جذاب ترین انواع حسابداری است. حسابداری صنعتی یا حسابداری بهای تمام شده (cost accounting) رشتهای از حسابداری مدیریت است که به تنظیم بودجه، تعیین هزینههای استاندارد، تعیین هزینههای واقعی عملیات، تعیین هزینه مراحل تولید، تجزیه انحرافات و تعیین سودآوری می پردازد. جهت رسیدن به این اهداف، لازم است که حساب ها، طبقه بندی، ثبت، تجزیه و تحلیل شوند تا ارتباط هر هزینه با مراحل تولید و توزیع کالا ها و خدمات مشخص گردد.
حسابداری صنعتی همانند اسمش، با صنعت و موسسات تولیدی ارتباط دارد، برای همین، این نوع از حسابداری بسیار مهم و مورد توجه تمامی مدیران قرار گرفته است. در کارخانهها و تولیدی ها، به دلیل شکل فروش و نحوه فعالیت، مدیریت به اطلاعات بهای تمام شده تولیدات، نیاز دارد که بسیار حایز اهمیت می باشد زیرا در این موسسات، محصول نهایی از ترکیب مواد و هزینههای تبدیل، یعنی حقوق و دستمزد نیروی کار مستقیم و هزینههای سربار، تولید میشود.
موسسه آموزش حسابداری و دانشگاه ها و دانشکده های حسابداری و مدیریت بهترین مکان برای یاد گرفتن زیر و بم این رشته است. یادتان باشد که شاید بتواند حسابداری اولیه و ساده را با کاراموزی و کارورزی و به شکل تجربی یاد بگیرید. اما برای مباحث تخصصی تر، نمی توانید صرفا به دانش تجربی اکتفا کنید و باید به دنبال آموزش های آکادمیک هم باشید.